De fleste vil gerne gøre sit til, at vores klode bliver et bedre sted at være. Det kan den enkelte gøre på flere forskellige måder.
Du kan for eksempel gøre det, at du udelukkende handler økologisk, du kan spare på energien og i det hele taget leve så miljørigtigt som muligt.
En af de områder, hvor det virkeligt kan batte, er på energiforbruget. Det gælder alle former for energi. Det gælder energi til elektricitet, energi som brændstof og energi til opvarmning og så videre.
Vil du gerne gøre dit til, at energiforbruget til opvarmning bliver reduceret, så kan du med stor gevinst få installeret et jordvarmeanlæg.
Hvordan fungerer jordvarmen?
Med et jordvarmeanlæg udnytter du jordens egen naturlige varme. I en vis dybde vil der altid være en konstant temperatur på omkring 5 grader. De fem grader er jo ikke nok til at varme hverken vores hjem eller vores varme brugsvand op, men med et særligt kølemiddel gravet ned i jorden kan de få varmegrader stige til den temperatur, som der er brug for.
Den varme bruges til at varme de mange meter rør i jorden op, og det bliver ført frem til huset, hvor jordvarmeanlægget står. Derfra føres det videre ud til gulvvarme og til varmt brugsvand.
Hvad kræves der for at kunne anlægge jordvarme?
Det er mest praktisk, hvis du har en ret stor have. Det kræver en hel del plads at få gravet de mange meter jordslanger ned. Har du kun en mindre have, så er det også muligt at få skudt jordslangerne lodret ned i jorden. Så er det ikke nødvendigt med så mange kvadratmeter have.
Da det drejer sig om 2-300 meter slange, der skal graves ned og ligge i cirka 1,8 meters dybde, så skal der alligevel noget gravearbejde til.
Jordvarme er nærmest skræddersyet til gulvvarme. Det er derfor bedst, hvis det kan etableres i dit hus. Så har du på nogen måde mulighed for at indlægge gulvvarme, så vil du kunne udnytte varmen bedst muligt.
Hvad koster jordvarme?
I forbindelse med jordvarme så opererer man med to begreber: Prisen for at etablere jordvarmen og prisen for at drive jordvarmen.
Det er en temmelig kostbar investering at få installeret et jordvarmeanlæg. Her skal du regne med en udgift, der ligger i nærheden af de 150.000 kroner. Det er selvfølgelig noget af en udskrivning. Selv om det tilskud, du kan få til miljøforbedrende anlæg ikke forslår alverden i forhold til den regning, så er der da lidt at hente der.
Til gengæld er jordvarmen virkelig billig i drift. Jordvarmen er der jo bare, så derfor har du ingen udgifter på den, når først selve anlægget er betalt ud. Det koster selvfølgelig noget i strøm at drive anlægget, men bortset fra det, er driften nærmest gratis.
Derfor kan man sige, at jordvarme er både dyrt og billigt.
Hvad er fordelene ved jordvarme?
Der er flere åbenlyse fordele ved at opvarme sit hjem ved hjælp af jordvarme. Dels er der det der med, at anlægget er billigt i drift. Desuden er det meget stabilt at have med at gøre.
Og så er der hele det gode argument, der handler om det miljørigtige. Jordvarme er på alle måder fri for at skade miljøet. Det er en CO2-neutral varmekilde, og det er en af de mest bæredygtige, grønne energikilder.
Desuden kan et jordvarmeanlæg etableres på steder, hvor der ikke kommer fjernvarme ud. Det vil sige ude på landet og i andre områder, hvor der ikke kan etableres andre former for bæredygtig energi.
Det er således en perfekt måde at skaffe sig opvarmning og varmt vand på – uden at skade miljøet.
Få tre tilbud på jordvarme
Er du blevet varm på at høre mere om jordvarme, og overvejer du, om det kunne være noget for dig, så vil det næste skridt logisk set være, at du inviterer nogle eksperter til at se på, om det kan være en realistisk mulighed på din matrikel.
Flere steder findes der en god ordning om, at du kan få tre forskellige firmaer til at komme og give dig et uforpligtende tilbud. Når de tre tilbud fra de pålidelige håndværkere er i hus, så kan du stille og roligt vurdere de tre tilbud. Der er ingen købetvang, men du få på den måde mulighed for at sammenligne de tre tilbud og holde dem op imod hinanden.
Hvis et af disse tilbud falder i din smag, så er der ikke længe til, at firmaet rykker ud og går i gang med at grave en hel del i din have og med at etablere selve anlægget og eventuelt også gulvvarmen.
Kan du selv lave en del af arbejdet, kan du jo spare en del af etableringsudgifterne.
Når du har betalt for den dyre del – etableringen af jordvarmen – så venter der dig en virkelig billig opvarmning.